Traditionen med julmarknader

För många är julmarknaden ett viktigt inslag i julfirandet. Traditionen att hålla julmarknad är gammal, och föddes i det medeltida Tyskland och ÷sterrike där man började hålla marknader i början av vintern. Marknaderna var till för att ge folket chansen att köpa på sig varor som kunde behövas inför vintern, som mat, kläder och verktyg.

Med tiden blev dessa marknader mer julinriktade och de blev snabbt populära. Så småningom hölls särskilda julmarknader, och efter ett tag spreds traditionen till andra länder, som Frankrike och England. I Sverige började man hålla liknande vintermarknader på 1500-talet, och på 1800-talet blev även de mer julinriktade.

På en julmarknad hittar man allt som hör julen till, och ofta har produkterna en lokal anknytning. Här kan man köpa hemslöjd, lokalt hantverk, närproducerad mat, hemmagjort julpynt och mycket annat. På många julmarknader erbjuder man också musikunderhållning och roliga aktiviteter för barn, som julpyssel, dans kring granen och möjlighet att lämna sin önskelista till tomten. De flesta julmarknaderna hålls i slutet av november och de sista hålls strax före jul.