Att tänka på inför en julmarknad

julmarknad tomtebloss

Äntligen är säsongen för julmarknader här, och du har redan spanat in ett antal olika marknader du gärna vill besöka. Du vet av erfarenhet hur mysigt det brukar vara att strosa runt bland marknadsstånden, insupa den gnistrande juliga atmosfären och småprata med andra besökare.

För att du ska få en så behaglig upplevelse som möjligt, där du kan njuta maximalt av den mysiga marknadsdagen, har vi samlat några olika tips på saker att tänka på innan du ger dig iväg. 

  • Ha på dig varma ytterkläder och skor. Det är inte roligt att frysa när du går runt och kikar bland knallarna. Kanske vill du dessutom göra någon aktivitet som erbjuds på plats, till exempel åka häst och vagn? Då är en bra jacka, mössa och vantar extra bra att ha!
  • Klä dig med möjlighet att skala av en del plagg. Inte sällan är delar av julmarknaden förlagd inomhus, och väl där kan det bli riktigt varmt. Så för att slippa svettas när du trängs med de andra besökarna bland alla lussekatter, halmkransar och hantverksprodukter – ha lager av tunna kläder under de varmare ytterkläderna, så att du kan plocka av i takt med att temperaturen stiger.
  • Tänk på att ha med dig kontanter, precis som förr i tiden. De flesta knallar tar idag emot swish, men man kan aldrig vara nog säker så ladda plånboken med en hundralapp eller två. 
  • Gör en plan inför eventuella julklappsinköp. Det är lätt att plötsligt stå där och glömma alla eventuella presentidéer du haft, så skriv gärna ned några stödord på vem du letar julklapp till och om det är något speciellt du söker. Det är dock bra att ha ett så öppet sinne som möjligt, eftersom du annars kan missa fina produkter som skulle passa perfekt till någon i din familj. 
  • Ladda kameran eller mobilen innan. Du kommer att stöta på många pittoreska, juliga scener och miljöer som du givetvis vill föreviga! Tänk på att om det är kallt ute kan batteriet ladda ur snabbare, så ha eventuellt en backup-plan om du vill ha möjlighet att fotografera av hjärtans lust.
  • Ta med dig rätt sällskap. En julmarknad är kanske inget för den ointresserade tonåringen eller den trotsiga treåringen. Satsa istället på att ta med dig en lugn och marknadssugen vän eller släkting, som du vet kommer att uppskatta all försäljning, julmusik och glöggdoft precis lika mycket som du. 
  • Sist men inte minst: ha gott om tid på dig! Anländ inte strax innan stängningsdags, då är du inte garanterad att vare sig alla försäljare eller det goda hembakta fikat finns kvar. Du vill ju kunna ta dig an julmarknaden i din takt, strosa runt i sakta mak och insupa precis varenda sekund av tindrande julstämning som du bara kan.