Jul & karuseller i Europa

Julmarknader, jul och vinter är på alla sätt och vis magiska. För visst känner vi en extra liten varm sensation i kroppen under juletid? Den som varit på julmarknad på en nöjespark vet att den där magiska känslan spetsas ytterligare. Vetskapen om att nöjesparken är en plats för skratt och glädje kanske instinktivt ökar lyckocellerna i våra kroppar. Det finns några julmarknader eller julevenemang på nöjesparker och liknande runt om Europa, här kommer fyra förslag:

Jul på Liseberg

Göteborgs pärla, Liseberg, står för Sveriges mest tindrande julmarknad. Nöjesparken utrustas för vinterbesök med miljoner juleljus, bodar med delikatesser och hantverk, isshower, tomtebesök och vintervakna karuseller. Kan det bli bättre? Hela parken kläds i en tindrande vinterskrud med ljus i träd och runt knutar och fönsterkarmar. Man kan boka julbord på Lisebergs restauranger och få sig serverad klassiskt julbord eller med en hint inspiration från västkusten. Liseberg har släppt en vansinnigt söt inbjudan till sin julmarknad. Ta en titt på den här!

Tivoli (Köpenhamn)

Tivoli i Köpenhamn är en av de största julmarknaderna i världen! Marknaden har som tradition att titt som tätt byta tema på sin julmarknad. Tidigare har parken gästats av rysk tradition och en Fader Frost istället för Jultomten. 2015 års upplaga håller Tyrolertema och parken förvandlas till ett alpland. Det är trähus med snö på taken, snö, skidor, julgranar, juleljus och allt mer som hör julen till! Parken sätter även upp närmare 450 000 ljus, så stämningen blir minst sagt förtrollande. Den som har chans att besöka denna välplanerade julmarknad bör definitivt ta sig tid att göra det.

Julmarknad på Alexanderplatz (Berlin)

Alexanderplatz är inte en nöjespark utan ett torg i Berlin. Men för den här julmarknaden ställs det fram karuseller på torget och det gav marknaden det där lilla extra som gjorde att den förtjänade sig en omnämning. Som julmarknader hör till, finns det såklart handelsbodar med mat, hantverk, och annat smått och gott att köpa. I närheten av torget finns ett Pariserhjul som man kan få sig en riktigt härlig utsikt av marknaden ifrån. Mitt på torget bygger man Europas största pyramid, som man kan gå in i. Den är några våningar hög och beklädd i 5000 ljus. På bottenplan finns det snacks att köpa och vandrar man uppåt i pyramiden kan man njuta av en varm Gluhwein och titta ut över torget.

Disneyland (Paris)

Disneyland har helt klart rätt stämning men är egentligen inte i rätt bemärkning, en julmarknad. Men i parken satsar man stenhårt på julfirande med sprakande shower, parader, fyrverkerishower och mycket mer. Man kan följa Musse Pigg och Jultomtens tåg till torget där julgranen tänds eller ta med barnen att träffa jultomten i hans verkstad. Som man kan förvänta sig med Disney, är allting en spektakulär, glittrande show som sprider magi och glädje inför jul.